Tradycyjne niemieckie smaki

W poniedziałek, 18 marca w sali języka niemieckiego zagościły potrawy, ciasta oraz napoje pochodzące z krajów niemieckiego obszaru językowego. Zostały one przygotowane przez uczniów klas trzecich gimnazjum i ósmych oraz przez nauczycielkę języka niemieckiego.Degustowano dania rodem z Niemiec, Szwajcarii, Austrii i Liechtensteinu. Zasmażane płatki owsiane z musem z czarnego bzu to specjał kuchni z Księstwa Liechtensteinu. Na stole pojawiła się również tradycyjna niemiecka kiełbasa z równie niemiecką musztardą. Ze Szwajcarii „przybyła” zapiekanka serowa z makaronem oraz bogate w witaminy warzywne i owocowe koktajle. Słodycz w ustach można było poczuć za sprawą Apfelstrudel, knedli ze śliwkami, deseru Salzburger Nockerl oraz czekoladowego fondue. Nie zabrakło także pysznego Sachertorte.


Uczniowie włożyli dużo pracy w wykonanie dań, zaprezentowanie ich oraz przygotowanie do degustacji dla społeczności szkolnej.
Na pewno w przyszłym roku powtórzymy ten smaczny dzień, a o wspaniałej uczcie niech świadczą zdjęcia.


Maria Mateuszczyk