Jadłospis 06.05.- 17.05.2024r.

Poniedziałek

Zupa ogórkowa (seler) z podduszonym na maśle (z mleka) ogórkiem ze śmietaną (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, makaron (z mąki pszennej) z indykiem i szpinakiem z dodatkiem pomidorów suszonych i śmietanki (z mleka), kompot wieloowocowy, jabłko.

Wtorek

Zacierkowa (seler, mąka pszenna, jaja) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, pulpet wieprzowy (z mąki pszennej, jaj) w sosie pomidorowym(z mleka), kasza gryczana, mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot owocowy.

Środa

Pomidorowa (seler) z makaronem (z mąki pszennej) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, paluszki rybne (z mintaja) w złocistej panierce (mąka pszenna, jaja), ziemniaki gotowane, surówka z młodej kapusty z koperkiem oraz dodatkiem oliwy z oliwek, kompot wieloowocowy.

Czwartek

Krupnik ryżowy (seler) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, kotlet schabowy obtoczony w panierce (z mąki pszennej i jaj), ziemniaki, fasolka szparagowa, gotowana na parze polana roztopionym masełkiem (z mleka) i bułką tartą (z mąki pszennej), jogurt owocowy.

Piątek

Barszcz ukraiński (seler) kapustą białą, fasolką i z ziemniakami z dodatkiem śmietany (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, makaron (z mąki pszennej) z serem białym i śmietaną (z mleka), mus z truskawek, kompot owocowy .

Poniedziałek

Kapuśniak (seler) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, pierogi z mięsem (mąka pszenna, jaja) z zasmażoną cebulką, sałata lodowa z pomidorami i sosem jogurtowo-czosnkowym (z mleka), kompot wieloowocowy.

Wtorek

Zupa krem z zielonego groszku (seler) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki zabielona śmietanką (z mleka) naleśniki z serem białym ze śmietaną (z mleka), banan, kompot owocowy.

Środa

Zupa pomidorowa (seler) z ryżem na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, ryba smażona

(z miruny) w złocistej panierce (z mąki pszennej i jaj), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, kompot, jabłko.

Czwartek

Pieczarkowa (seler) z podsmażaną na masełku (z mleka) pieczarką z makaronem (z mąki pszennej) i dodatkiem śmietany (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, kurczak pieczony, ziemniaki, sałata kalafior gotowany polany masełkiem (z mleka) z dodatkiem bułki tartej (z mąki pszennej), sok pomarańczowy 100%.

Piątek

Zupa fasolowa (seler) na bulionie warzywnym z dodatkiem przesmażonej cebulki, ryż gotowany na sypko twarożkiem i śmietaną (z mleka), plasterki brzoskwini, kompot wieloowocowy.