Jadłospis 08.04.- 19.04.2024r.

Poniedziałek

Krupnik (seler) z ziemniakami i kaszą jęczmienną (jęczmień) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, makaron spaghetti (z mąki pszennej) z mięsem i sosem bolońskim na bazie pomidorów i bazylii, kompot wieloowocowy, banan.

Wtorek

Pieczarkowa (seler) zpodsmażaną na masełku (z mleka) pieczarką z makaronem (z mąki pszennej) i dodatkiem śmietany (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, kotlet z indyka w złocistej panierce

(z mąki pszennej, jaj), ziemniaki gotowane, mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot owocowy.

Środa

Pomidorowa (seler) z ryżem i śmietaną (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki,

kotlet z ryby (miruna, mąka pszenna, jaja), ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej

z marchewką i jabłkiem oraz dodatkiem oliwy z oliwek, kompot wieloowocowy.

Czwartek

Zupa z fasolki szparagowej mieszanej (seler) ze śmietaną (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, schab pieczony (mąka pszenna) z dodatkiem podsmażonej cebulki, kluski śląskie, sałata lodowa z sosem miodowo-musztardowym (gorczyca) i prażonymi pestkami słonecznika, jogurt owocowy.

Piątek

Barszcz ukraiński (seler) kapustą białą, fasolką i z ziemniakami z dodatkiem śmietany (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, ryż biały na sypko z twarożkiem i śmietaną (z mleka), brzoskwinie, lemoniada .

Poniedziałek

Zupa ogórkowa (seler) z podduszonym na maśle (z mleka) ogórkiem ze śmietaną (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, leczo z makaronem (mąka pszenna) warzywami i indykiem, mandarynka.

Wtorek

Zupa ryżowa (seler) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, kotlet schabowy obtoczony w panierce z mąki pszennej i jaj, bukiet warzywgotowany na parze polane roztopionym masełkiem (z mleka), sok pomarańczowy 100%.

Środa

Zupa pomidorowa (seler) z makaronem (z mąki pszennej) i dodatkiem śmietany (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki,  paluszki rybne (z mintaja) w złocistej panierce (z mąki pszennej i jaj), sałatka z ogórka kiszonego z dodatkiem cebulki i oliwy, herbata owocowa.

Czwartek

Zupa szczawiowa (seler) z ziemniakami i śmietaną (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, gulasz wieprzowy w sosie własnym (mąka pszenna) z cebulką, kasza bul gur (pszenica), sałata masłowa z dodatkiem śmietany (z mleka) i cytryny, kompot wieloowocowy, jabłko.

Piątek

Zupa fasolowa (seler) na bulionie warzywnym z dodatkiem przesmażonej cebulki, makaron (mąka pszenna)

serem białym i śmietaną (z mleka), truskawki, kompot wieloowocowy.

                                                                                                                                       Smacznego!!!