Jadłospis 22.04.- 30.04.2024r.

Poniedziałek

Jarzynowa (seler) z ziemniakami) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki zabielona śmietaną (z mleka), filet z piersi kurczaka w sosie (mąka pszenna) z curry ze śmietaną (z mleka), ryż, sałatka z ogórka kiszonego i pomidora z dodatkiem cebuli i oliwy z oliwek, kompot wieloowocowy, gruszka.

Wtorek

Pieczarkowa (seler) zpodsmażaną na masełku (z mleka) pieczarką z makaronem (z mąki pszennej) i dodatkiem śmietany (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, kotlet mielony

(mąka pszenna i jaja), ziemniaki purée, marchewka gotowana z masłem (z mleka),

sok jabłkowy 100 %.

Środa

Pomidorowa (seler) z ryżem i śmietaną (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki,

ryba smażona w panierce (miruna, mąka pszenna, jaja), ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy z dodatkiem majonezu (gorczyca, żółtko jaj), kompot wieloowocowy.

Czwartek

Zupa kalafiorowa (seler) ze śmietaną (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, bitka schabowa obtaczana delikatnie mąka pszenną z podsmażaną cebulką, kasza jęczmienna, ogórek konserwowy, kompot owocowy, banan.

Piątek

Barszcz czerwony (seler) z ziemniakami z dodatkiem śmietany (z mleka) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, kluski leniwe (mąka pszenna, jaja, mleko) delikatnie polewane masłem (z mleka), ananas, kompot owocowy .

Poniedziałek

Krupnik (seler) z ziemniakami i kaszą jęczmienną (jęczmień) na bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, makaron spaghetti (z mąki pszennej) z mięsem i sosem bolońskim na bazie pomidorów i bazylii, kompot wieloowocowy, jabłko.

Wtorek

Zupa fasolowa(seler) z ziemniakamina bulionie warzywnym ze świeżo siekaną natką pietruszki, filet z kurczaka w sosie sodko-kwaśnym z sosem sojowym, ryż, kompot, gruszka.

                                                                                                                                       Smacznego!!!