Żyjmy zdrowo – kolorowo! Pod takim hasłem odbyły się w klasach 4a i 4b zajęcia poświęcone zdrowemu stylowi życia w ramach realizacji programu profilaktycznego szkoły. Co się kryje pod tym hasłem? Uczniowie wyrazili to bardzo szczegółowo na swoich plakatach. Chodzi o aktywność fizyczną każdego dnia, 5 urozmaiconych posiłków dziennie o stałych porach, a do każdego z nich spożycie takiej ilości warzyw i owoców razem wziętych, która zmieści się w naszej dłoni. Będą stanowić bogate źródło witamin, soli mineralnych, cukru i błonnika, który poprawi motorykę jelit i zmniejszy ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Pamiętajmy też o białku zawartym w serach i mięsie oraz nasionach roślin strączkowych. Białko stanowi 18 procent naszego organizmu. Enzymy, hormony, przeciwciała, hemoglobina, rodopsyna, aktyna, miozyna to wszystko białka. Bez nich nie ma życia i dlatego muszą być obecne w naszej diecie. Pamiętajmy o wypijaniu 2 l wody dziennie i unikaniu słodyczy, które mogą doprowadzić do cukrzycy typu II. Zachowujmy umiar w jedzeniu, unikajmy używek. Niech nasze posiłki będą naturalne i nieprzetworzone – kolorowe
Jolanta Matyjasiak
nauczycielka przyrody, biologii, chemii
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.